Een vliegende start voor Jaimy

Over keuzes, een tv debuut en de ontnuchterende IT wereld

Stel je voor. Je werkt aan je scriptie en ondertussen krijg je tientallen berichten vol mogelijkheden voor banen en traineeships. Dit gebeurde ruim één jaar terug bij Jaimy van Dijk (24), toentertijd student Artificial Intelligence, nu Data Scientist bij SAS en Procammer in de CareerCraft Academy for Data Scientists. Hoe moet je in vredesnaam kiezen? “Ja, niet! Dat was mijn probleem ook: ik wist echt niet wat ik moest gaan doen.”

Weer studeren? Ja doei!
“Procam kwam op miraculeuze timing om de hoek zetten met een vrijblijvend assessment. Ik dacht: oké, ik kan dit gewoon misbruiken. Ik ben langsgegaan en mijn gesprekspartner zei: ‘Nou, eigenlijk weten we niet zo goed waar we je moeten neerzetten.’ Mooi, dat is tenminste een bevestiging dat het terecht is dat ik niet weet waar ik hoor. Doordat Procam eerlijk was had ik het gevoel te worden begrepen”.  Procam adviseerde de CareerCraft Academy for Data Scientist, maar Jaimy was nog niet om. “Ik dacht: ik heb net 5 jaar gestudeerd, mag ik weer twee jaar lang zitten leren! Wat is dit nou weer? Daarvoor ga ik geen papiertje halen.”
Toen ze meeging naar het SAS Forum, was ze om. “Dat was echt vet. Super groot, heel veel mensen en allemaal partners en klanten van SAS. Ik zat wel van als ik iets zou willen doen, dan wil ik op dat hoofdpodium staan.” Na het SAS Forum ging het snel: via Procam werd Jaimy uitgenodigd op sollicitatiegesprek bij SAS en Jaimy was razend enthousiast. “Waar ik echt heel veel energie van krijg is dat dit nieuwe software is. Dat jij het gewoon moet gaan uitpluizen en daarna mensen kan helpen of inspireren. Ik zit zelf ook vaak dingen te Googlen van ‘hoe doe ik dit?’. Nu zit ik aan de andere kant, dat is wel heel erg vet!”

“Ik had wel zoiets van, als ik bij SAS ga werken dan wil ik op dat podium staan!”

Een escaperoom in de IT
Van het werken met data, valt ze zo in een heel ander straatje. Jaimy werd de uitverkorene om een escaperoom te maken voor de Data Science and Analytics day. Met een bachelor in Informatica richting gametechnologie en gamen als hobby, is de wereld van games haar niet onbekend. Vol ambitie en met een team achter zich, is ze in dit vernieuwende project gedoken. Toch werd het op een punt veel te druk. Gelukkig kwam Dana als reddende engel, die haar afstuderen over de escape room wilde doen. “Zij heeft op een gegeven moment heel veel van mij overgenomen. Dat was wel heel erg fijn. Daar stond tegenover dat als ze mij om half 12 ‘s nachts belde, dan kon ze dat gewoon doen.” Toch kan Jaimy aardig goed haar grenzen stellen. “Alle Procam trainingen die ik heb gevolgd kwamen allemaal terug: gaat er echt iemand dood als we dit nu niet doen?”

(kunst)Matige intelligentie
De reden voor de studiekeuze richting gametechnologie, was haar droom om gamedeveloper te worden. Bij het vak kunstmatige intelligentie, begon het te bruisen van binnen maar liep ze tegen het beperkte gedrag van de gamepersonages aan. “Ik dacht: vet, nu gaan we echt coole dingen doen. Toen viel het zo erg tegen. Ik had verwacht een persoon te maken in een game. Hij moet denken: ik ga nu van a naar b lopen omdat daar mijn koe staat, niet omdat een of andere game master bedacht heeft dat ik naar b loop.” Vanwege haar drang naar de verdieping, is ze zichzelf verder gaan verdiepen in kunstmatige intelligentie. “Ik ben pas bij data science gekomen door Procam.” Ze begint te lachen. “Ik wist echt niet dat het bestond. Dat het echt een vakgebied is, dat had ik niet echt door.”

Van student naar fulltime baan
Hackaton hier, presentatie daar, puzzelen aan data en buitenlandse werkreisjes. De omschakeling van student naar professional ging beter dan verwacht. “Ik dacht: wat doe je in 40 uur? Nu denk ik: 40 uur is veel te weinig. Ik krijg niets voor elkaar,” zegt ze lachend.
We blikken kort terug op haar studententijd. “Eigenlijk waren op een gegeven moment al mijn vrienden bij de studievereniging dus was het van: oké, ik ga wel naar een borrel. Toen was het wel heel gezellig en was het van: ik ga ook naar feestjes.” En zo liep het uit tot het doen van commissies en een bestuursjaar van de stichting. Ze organiseerde Indievelopment, was verantwoordelijk voor de financiën en organiseerde extreme activiteiten zoals een parcours heel hoog in de bomen of quad rijden.”

Ondanks dat ze na haar studententijd de eerste van haar vrienden met werk was, blijven ze kritisch over haar job. “Sommigen zijn echt diehard programmeurs. Dan zeg ik: ‘Ik heb een escape room gedaan.’ Dan zeggen ze: ’Leuk, wat heeft dat te maken met wat je doet?’” De mensen buiten de IT wereld vinden het interessanter. “Die vinden het vetter dan de mensen die er in zitten. Eindelijk iets wat ik snap wat je doet!”

Van een webseminar naar de NOS
En van de webseminar valt ze zo in een item bij de NOS in juli. “Het was zo random. Ik zat in de auto, onze PR Goeroe werd gebeld en ik luister mee. ‘We moeten er eigenlijk ook een jonge Data Scientist bij hebben zitten.’ Dus zij kijkt zo naar mij: ‘ah, dat doet Jaimy wel, toch?’” Een paar uur later stond NOS al bij het SAS Institute. Qua reacties was er weer een tweesplitsing tussen mensen in en buiten haar vakgebied. “Mensen in je vakgebied zeggen: ‘Ja, het was dus echt niet inhoudelijk.’ De rest die niet in het vakgebied zit zegt: ‘Vet Jaimy, je was op tv!;’ Je blijft in ieder geval nuchter met dit soort vrienden. En je weet dat ze echt enthousiast zijn wanneer je iets goed hebt gedaan. Toen ik op het podium bij de SAS conferentie stond, waren ze wel echt heel trots.”

“Op dat podium waarvan ik zei ‘daar wil ik echt staan’, daar heb ik gestaan. Maar er is nog echt zoveel te doen.”

Niet meer random op TV
Jaimy blijft haar nuchtere zelf, maar hoe was het om op een hoofdpodium een talk te geven? “Ik draai mij om om naar de slides te kijken en zie daar mijn hoofd super groot geprojecteerd op zo’n monitor. Ik schrok helemaal van mezelf.” Even wennen dus, ondanks haar ervaring met bandoptredens en toneelstukjes vroeger. Evenals de dingen eromheen zoals bijvoorbeeld de visagie.“De visagist was een kwartier bezig met mijn ogen: ik deed ze open en ik zag niets. Iedereen zei: ‘Oh, je ziet er echt goed uit.’ ‘Jongens, als nog één iemand het zegt… Dit is niet wie ik ben, dit is niet mijn natuurlijke look!”

Over waar ze zichzelf over vijf jaar ziet, heeft ze een brede visie. “Op dat podium waarvan ik zei ‘daar wil ik echt staan’, daar heb ik gestaan. Maar er is nog echt zoveel te doen. Het voelt nu wel zo alsof ik echt iets kan bijdragen aan een team. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om meer naar het buitenland te gaan, want SAS zit overal. Ik heb wel gehoord dat mijn kennis niet vanzelfsprekend is dat die overal aanwezig zijn in alle kantoren. Dus wil ik graag mensen helpen daar meer kennis over te krijgen.”

Het hoogtepunt dit jaar was voor Jaimy op het podium staan. “Ik denk niet dat presenteren mijn ultieme droom is, maar als dat het resultaat is van dat ik iets super goeds kan, weet of heb gedaan, dat zou wel super leuk zijn! De volgende keer dat ik op tv kom, zou ik graag willen dat het om iets is wat ik gedaan heb dan dat ik toevallig de persoon was die ze nodig hebben!”

Benieuwd naar Jaimy en haar ervaringen als data scientist? Op 26 november is Jaimy te gast bij onze TechTalk Data Science en neemt ze je mee naar ‘The best place in the world to live and work’. Het antwoord hierop ligt verborgen in big data die met behulp van machine learning en dataminingmethoden samengevoegd en geëvalueerd is.

Meld je hier aan en wees welkom op onze TechTalk Data Science. Zoals altijd helemaal gratis! Zien we je daar?

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.