Een vliegende start voor Jaimy
Over keuzes, een tv debuut en de ontnuchterende IT wereld
Een escaperoom in de IT
Van het werken met data, valt ze zo in een heel ander straatje. Jaimy werd de uitverkorene om een escaperoom te maken voor de Data Science and Analytics day. Met een bachelor in Informatica richting gametechnologie en gamen als hobby, is de wereld van games haar niet onbekend. Vol ambitie en met een team achter zich, is ze in dit vernieuwende project gedoken. Toch werd het op een punt veel te druk. Gelukkig kwam Dana als reddende engel, die haar afstuderen over de escape room wilde doen. “Zij heeft op een gegeven moment heel veel van mij overgenomen. Dat was wel heel erg fijn. Daar stond tegenover dat als ze mij om half 12 ‘s nachts belde, dan kon ze dat gewoon doen.” Toch kan Jaimy aardig goed haar grenzen stellen. “Alle Procam trainingen die ik heb gevolgd kwamen allemaal terug: gaat er echt iemand dood als we dit nu niet doen?”
(kunst)Matige intelligentie
De reden voor de studiekeuze richting gametechnologie, was haar droom om gamedeveloper te worden. Bij het vak kunstmatige intelligentie, begon het te bruisen van binnen maar liep ze tegen het beperkte gedrag van de gamepersonages aan. “Ik dacht: vet, nu gaan we echt coole dingen doen. Toen viel het zo erg tegen. Ik had verwacht een persoon te maken in een game. Hij moet denken: ik ga nu van a naar b lopen omdat daar mijn koe staat, niet omdat een of andere game master bedacht heeft dat ik naar b loop.” Vanwege haar drang naar de verdieping, is ze zichzelf verder gaan verdiepen in kunstmatige intelligentie. “Ik ben pas bij data science gekomen door Procam.” Ze begint te lachen. “Ik wist echt niet dat het bestond. Dat het echt een vakgebied is, dat had ik niet echt door.”
Van student naar fulltime baan
Hackaton hier, presentatie daar, puzzelen aan data en buitenlandse werkreisjes. De omschakeling van student naar professional ging beter dan verwacht. “Ik dacht: wat doe je in 40 uur? Nu denk ik: 40 uur is veel te weinig. Ik krijg niets voor elkaar,” zegt ze lachend.
We blikken kort terug op haar studententijd. “Eigenlijk waren op een gegeven moment al mijn vrienden bij de studievereniging dus was het van: oké, ik ga wel naar een borrel. Toen was het wel heel gezellig en was het van: ik ga ook naar feestjes.” En zo liep het uit tot het doen van commissies en een bestuursjaar van de stichting. Ze organiseerde Indievelopment, was verantwoordelijk voor de financiën en organiseerde extreme activiteiten zoals een parcours heel hoog in de bomen of quad rijden.”
Ondanks dat ze na haar studententijd de eerste van haar vrienden met werk was, blijven ze kritisch over haar job. “Sommigen zijn echt diehard programmeurs. Dan zeg ik: ‘Ik heb een escape room gedaan.’ Dan zeggen ze: ’Leuk, wat heeft dat te maken met wat je doet?’” De mensen buiten de IT wereld vinden het interessanter. “Die vinden het vetter dan de mensen die er in zitten. Eindelijk iets wat ik snap wat je doet!”
Niet meer random op TV
Jaimy blijft haar nuchtere zelf, maar hoe was het om op een hoofdpodium een talk te geven? “Ik draai mij om om naar de slides te kijken en zie daar mijn hoofd super groot geprojecteerd op zo’n monitor. Ik schrok helemaal van mezelf.” Even wennen dus, ondanks haar ervaring met bandoptredens en toneelstukjes vroeger. Evenals de dingen eromheen zoals bijvoorbeeld de visagie.“De visagist was een kwartier bezig met mijn ogen: ik deed ze open en ik zag niets. Iedereen zei: ‘Oh, je ziet er echt goed uit.’ ‘Jongens, als nog één iemand het zegt… Dit is niet wie ik ben, dit is niet mijn natuurlijke look!”
Over waar ze zichzelf over vijf jaar ziet, heeft ze een brede visie. “Op dat podium waarvan ik zei ‘daar wil ik echt staan’, daar heb ik gestaan. Maar er is nog echt zoveel te doen. Het voelt nu wel zo alsof ik echt iets kan bijdragen aan een team. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om meer naar het buitenland te gaan, want SAS zit overal. Ik heb wel gehoord dat mijn kennis niet vanzelfsprekend is dat die overal aanwezig zijn in alle kantoren. Dus wil ik graag mensen helpen daar meer kennis over te krijgen.”
Het hoogtepunt dit jaar was voor Jaimy op het podium staan. “Ik denk niet dat presenteren mijn ultieme droom is, maar als dat het resultaat is van dat ik iets super goeds kan, weet of heb gedaan, dat zou wel super leuk zijn! De volgende keer dat ik op tv kom, zou ik graag willen dat het om iets is wat ik gedaan heb dan dat ik toevallig de persoon was die ze nodig hebben!”
Benieuwd naar Jaimy en haar ervaringen als data scientist? Op 26 november is Jaimy te gast bij onze TechTalk Data Science en neemt ze je mee naar ‘The best place in the world to live and work’. Het antwoord hierop ligt verborgen in big data die met behulp van machine learning en dataminingmethoden samengevoegd en geëvalueerd is.
Meld je hier aan en wees welkom op onze TechTalk Data Science. Zoals altijd helemaal gratis! Zien we je daar?
‘DSADAY 18.5’, ‘DSADAY 18.27’, en ‘DSADAY 18.30’ door SASSoftware zijn gedeeld onder een CC-BY-ND 2.0 licentie.