Hoe ‘De KUIL’ mij totaal verraste

Door: Defiano Bulo

Daar lag ik dan. Op mijn buik in het gras, mijn arm gestrekt tegen de voet van mijn teamgenoot. Nog maar 10 seconden te gaan en er moesten nog drie teamleden naar de overkant; dit zag er niet bepaald uit alsof we het gingen halen.

“Tijd voorbij!”

… Ai, terug naar de tekentafel.

Starten bij Procam
Om het Procam avontuur in stijl te starten, werden we verrast met een 3-daagse training op één van de trainingslocaties van de KUIL in Westelbeers. Hier ontmoette ik tevens voor het eerst mijn mede-Procammers uit dezelfde trainingsgroep.

Het doel van deze verrassing? Kennismaken met Procam en kennismaken met mijn mede Procammers die ook in mijn trainingsroep zitten, en misschien wel belangrijker, kennismaken met jezelf.

“Het kwartje viel pas toen ik druk bezig was in de KUIL, alles draait om samenwerken en communicatie.”

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
Om je talent te ontdekken en erachter te komen wat je écht wil laat Procam je goed nadenken over de vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Deze vragen waren dan ook een rode draad tijdens onze eerste training. De 3 dagen bestonden uit een presentatie waarin het hele traject van Procam tot in detail werd uitgelegd en veel momenten waarin ik de andere Procammers uit mijn trainingsgroep beter kon leren kennen. En last but not least was er nog: ‘de KUIL’.

Eerlijk gezegd dacht ik dat er een grapje werd gemaakt en dat de KUIL een metafoor was voor je onderbewustzijn dat zich vanaf je geboorte vertelt wat je bestemming in het leven is — of zoiets zweverigs. Maar dit bleek niet het geval. Het is een concrete trainingsmethode die inzicht geeft in jouw gedrag en jouw drijfveren daaronder.

Mijn rol in de KUIL
In het begin van de training hield ik mezelf een klein beetje op de achtergrond. De kat uit de boom kijken, zoals ik eigenlijk wel vaker doe. Ik kende mijn teamleden persoonlijk nog niet goed en ik was in mijn hoofd nog bezig met bedenken wat we allemaal konden verwachten.

Bewustwording
Na een tijdje werd bij mij pas echt duidelijk hoe de vork in de steel zat. Alles draait om communicatie en samenwerken. Maar vooral om je eigen rol in het geheel. Dit klinkt achteraf allemaal heel logisch, maar pas wanneer andere mensen je confronteren met je gedrag in een groep word je je hier pas écht bewust van. Het gaat daarbij niet om “doe ik het goed of fout”. Het gaat om het krijgen van inzicht wat je doet, waarom je dat doet en of het je helpt dat te bereiken wat je wilt bereiken.

Het eerste inzicht kreeg ik toen ik te horen kreeg dat ik meer mocht laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik had best goede ideeën, maar ze aan de groep toelichten, ho maar. Of ik dit herkende? Eerlijk gezegd, ja. Dit is een opstelling die ik vaker laat zien. Ik ben zoals eerder gezegd het afwachtende type. Door middel van concrete terugkoppeling tijdens de training, ben ik gaan inzien dat je rol in een groep niet alleen uitgaat van hoe jij die zelf ziet, maar juist hoe de andere groepsleden jou zien.

De KUIL vertalen naar de praktijk
Heel toevallig (of niet…) kwam een soortgelijke situatie kortgeleden voorbij. Samen met wat vrienden ben ik een zaalvoetbalteam begonnen. Wederom kwam ik met leuke ideeën en plannen om dit team te vormen tot het team dat het nu geworden is. Mijn vrienden kwamen toen met het idee om mij aanvoerder te maken, iets wat ik eigenlijk niet zo zag zitten omdat ik niet perse op de voorgrond hoefde te treden. Maar toen dacht ik aan de KUIL en mijn eigenschappen binnen een groep en stond ik voor twee mogelijkheden: óf ik blijf op de achtergrond, óf ik maak gebruik van mijn eigenschappen en accepteer de rol van aanvoerder.

Ik koos voor de laatste optie.

Sterker nog, ik blijf kiezen voor zo’n rol. Dankzij de KUIL heb ik een helder besef over mijn eigen handelen en kan ik concreter werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Iets wat ik nu in dagelijkse werksituaties probeer in te zetten.

Wil jij je net zoals Defiano laten verassen door wat jij in je mars hebt? Meld je dan aan voor ons assessment, wie weet sta jij binnenkort ook in de KUIL met een nieuwe baan in de pocket!

Fotogallerij

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.