Van FOMO naar JOMO

Je struint langs je LinkedIn tijdlijn – je oude studiegenoten hebben al een flinke baan gekregen in Londen en je buurmeisje van vroeger heeft zelfs haar eigen goedlopende bedrijf. Een lichte jaloezie gecombineerd met vele twijfels over of je wel op de goede weg zit, nemen het over. FOMO sluipt erin – the fear of missing out…

Héy maximizer, slow down!
Het kan zomaar dat jij aan FOMO lijdt én een maximizer bent: je wilt alles uit het leven halen. Leuk hoor, al die begrippen en diagnoses die de millennials voor hun kiezen krijgen. Maar wat houdt het nou eigenlijk echt in? FOMO is eigenlijk de angst om verkeerd te kiezen. Het gaat van groot tot klein: van studiekeuzes tot de keuze van je nieuwe schoenen. Het heerst vooral bij de generatie Y omdat de millennial opgegroeid is met snelheid en onmenselijk veel keuzemogelijkheden. Denk aan de talloze studies die gaan van Vrijetijdskunde tot Liberal Arts and Sciences – voor ieder wat wils. Toch legt een studie een basis en heb je niet eeuwig de tijd vanwege die oplopende schuld, wat door oudere generaties vaak wordt benadrukt.

“Als je op een festival staat met vrienden mis je het weekendje relaxen in een sauna met je geliefde. Als je niet van sporten houdt, mis je al die geluksstoffen door je lichaam na een flinke sportsessie. Kortom, je mist altijd iets én kan dat niet tegenhouden.”

FOMO
Dit leidt allemaal tot FOMO vol deprimerende gedachten en oneindige frustraties. Het schijnt zelfs dat hoe meer keuzes je hebt, hoe ongelukkiger je je voelt met een gemaakte keuze. Maar de hoeveelheid keuzes veranderen we niet en ergens is het een prachtige luxe die we hebben in de 21e eeuw. Toch moeten we alert zijn voor FOMO aangezien je er zelfs slaapproblemen en stress van kan krijgen — je wilt niets mislopen en moet alles uit het leven halen van jezelf. Dit kan zover gaan dat je in je sociale kring geen ontspanning maar verplichting voelt.

Het medicijn: relativering
Wanneer je lijdt aan FOMO – niets engs én veel voorkomend — is het belangrijk om te relativeren. Als je op een festival staat met vrienden mis je het weekendje relaxen in een sauna met je geliefde. Als je niet van sporten houdt, mis je al die geluksstoffen door je lichaam na een flinke sportsessie. Kortom, je mist altijd iets én kan dat niet tegenhouden. Hoe hard je ook leeft naar je FOMO aka alle feestjes afgaan, elke vakantie aangrijpen en op iedere advertentie op Marktplaats bieden — je blijft toch iets missen.

Wist je ook dat er omgekeerde FOMO is? Je herkent vast wel die oudtante die je op je verjaardag tegenkomt en vertelt dat je echt een dubbele master moet doen omdat dat haar zoon zoveel gebracht heeft. Zij is bang voor jou dat jij iets mist wat enorm belangrijk voor je zal zijn. Of die vriendengroep waarbij je altijd diegene bent die nooit drugs heeft gebruikt en dus ‘echt’ iets mist. Belangrijk puntje: het gaat hierom wat ZIJ denken dat onmisbaar is voor jou…

Dag FOMO, hallo JOMO
Het klinkt als een pessimistische plaaggeest maar het is juist heerlijk om de ik-mag-niks-missen levensvisie overboord te gooien en gewoon even lekker stil te staan bij wat je mist. Verander jij erdoor? Word je gelukkiger als je straks vijf laptops, een belachelijk hoge schuld en een slechte huid hebt doordat je ‘moest leven’? Eigenlijk zijn we best grappig bezig met zijn allen: we hebben angst om te missen terwijl we altijd iets missen.

Verander die FOMO in JOMO: the joy of missing out. Volgende keer wanneer je op een zaterdagavond in je onesie jaloers kijkt naar de uitgaansfoto van je vrienden in Amerika, geniet je even extra dat het missen van sociale dingen soms heel goed kan zijn voor je. Wat levert het je nu op? Dat je morgen weer lekker fit aan de bak kan gaan en in de ochtendglorie zelfs kan hardlopen zónder kater. Je ziet zo de positieve effecten van het missen steeds meer – me-time wordt je nummer één hobby. En wat ook een opsteker is: onze gedachten over ervaringen zijn belangrijker in ons geluksgevoel dan wat we werkelijk doen. Dus hup, lekker op die vliegtuigstand en genieten van het missen!

FOMO, work-life balance, prioriteiten kiezen. Het blijft moeilijk, zeker aan het begin van je carrière. Hoe fijn is het dan als je een persoonlijke coach hebt met wie je daar over kan sparren? Iemand met lekker veel levenservaring en een luisterend oor?

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.