Reflecteren kun je leren

Goed kunnen reflecteren levert je van alles op op vele gebieden: van de liefde tot op je werk, van vriendschappen tot in je familie. Je maakt bewuster keuzes, laat je minder snel van je á propos brengen en zorgt ervoor dat je je niet zo gauw door emoties laat meesleuren. Procam vindt het heel belangrijk om je zelfkennis en reflecterend vermogen te vergroten – het is niet makkelijk maar zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen staat en daar gaan we voor!

Kernkwaliteiten en valkuilen
Er zijn talloze opties om te reflecteren. Een interessant instrument is het Kernkwadrant, een model bedacht door Daniel Ofman, waarbij wordt gekeken naar je kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. Wanneer je kernkwaliteit bescheiden is, kan het zijn dat jouw valkuil het onzichtbaar maken van jezelf is. Wellicht erger je je aan mensen die zich arrogant gedragen (je allergie) en ligt jouw uitdaging juist in het profileren van jezelf.

Wanneer je een lijst kernkwaliteiten ziet, is het misschien best ingewikkeld uit te kiezen welke eigenschappen bij jou horen. Maar wanneer je jezelf vraagt aan wat voor dingen en mensen je ergert, krijg je eerder antwoorden. Bij de allergieën zie je welke kernkwaliteiten eraan verbonden zijn – wie weet kom je wel je eigen kernkwaliteiten tegen!

“Iedereen heeft zijn uitdagingen en valkuilen, alles zijn voor- en nadelen. De enthousiast wil realistischer zijn en de realist droomt van enthousiasme.”

Ook werken de kernkwadranten lekker ontnuchterend. Zo kan het dat jij iemand ziet die heel enthousiast is en verlang je dat jij die eigenschap ook hebt. Maar wanneer je naar de kernkwadranten kijkt, zie je bijvoorbeeld dat bij de valkuil bij enthousiasme het realisme is. Zo zie je maar, iedereen heeft zijn uitdagingen en valkuilen, alles zijn voor- en nadelen. De enthousiast wil realistischer zijn en de realist droomt van enthousiasme.

Emoties
Wie weet wil je het liefste wegrennen wanneer iemand ‘Wat voel je erbij?’ zegt. Maar druk nog even niet op de stopknop. Stel je voor, je hebt een sollicitatie bij een grote bankier waarbij je jezelf zeker wel ziet werken. Uit alle brieven ben jij één van de potentiële werknemers. Je zit met een andere jongeman in de wachtruimte. Hij vraagt aan jou of je ook op sollicitatie komt en hij vertelt over zijn ervaringen met andere bankiers. Hij blijft maar doorpraten en je irriteert je mateloos aan zijn opschepperige gedrag. Gelukkig word je opgehaald voor het sollicitatiegesprek, eindelijk ontsnapt aan deze irritante vent. Je voelt dat deze man je echt boos heeft gemaakt. Hoe kan hij nou een half uur over zichzelf praten voordat een sollicitatiegesprek begint?

Wanneer je leert te reflecteren laat je je tijdens zo’n gesprek veel minder opjagen. Dan ben je bijvoorbeeld bewust dat je voor een gesprek in rust wil zitten en dat gepraat je irritatie oplevert. Of dat je je onzeker voelt wanneer je vindt dat iemand asociaal en arrogant doet. Iets sneller voorbij laten gaan lukt je ook want het komt minder binnen — jij hebt meer de controle en het overvalt je niet allemaal. Heerlijk die regie!

“Het zorgt voor extra regie wanneer je kennis hebt over de impact van het gedrag van anderen op jou en de impact van jouw gedrag op anderen.”

Impact
Wanneer je beter inzicht krijgt in je krachten, je zwaktes en je gedrag in bepaalde situaties, is ‘the next level’ het bewust zijn van de impact van je gedrag op anderen. Het zorgt voor een stuk extra regie wanneer je naast je kennis over de impact van het gedrag van anderen op jou, ook ziet wat jouw gedrag voor impact op anderen heeft. Moet je hier talloze enquêtes voor houden in je vriendengroepen? Nee, je kan gewoon experimenteren, a.k.a. leven! Anderen veranderen lukt je niet maar je kunt wel je gedrag veranderen in bepaalde situaties zodat de ander anders reageert. Het begint bij het niet boos worden in een hevige discussie, maar proberen de ander te begrijpen. En dan maar hopen dat hij jou ook wil begrijpen. Eigenlijk is reflecteren gewoon een levenslang experiment!

Reflecteren is dus een skill. Een skill die je kunt leren. En met de training en coaching van Procam ontwikkel je die vaardigheid op een heel natuurlijke en ongedwongen manier. Wel zo fijn!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.