Techfestival The Next Web

Wat als je opeens bij dé 500 beste digitale talenten van Nederland onder de 25 jaar hoort? Jessie Both behoort tot dit gouden lijstje en mag naar het techfestival The Next Web, waar ze ook deelneemt aan een round table talent session. Wij zijn enorm trots dat één van onze jonge talentvolle Procammers nu al een stempel drukt op de IT wereld. Een fantastische start in de IT, vinden wij – Jessie neemt ons mee in haar avontuur: een show van perfecte koffie, politiezaken en verrassingseffecten

Spectaculaire show

Daar sta ik dan – vroeg in de ochtend bij de openingsceremonie waar de aftrap van The Next Web is. De Gashouder, het meest karakteristieke gebouw van de Westergasfabriek, is verbouwd tot een grote arena met in het midden een podium. Ik kijk om mij heen en het wordt mij duidelijk: dit worden niet zomaar een paar droge praatjes, maar er komt hier een spectaculaire IT show.

En dat klopte: er volgden twee dagen vol nieuwe inzichten en inspirerende mensen. Tijdens de conferentie heb ik wel twaalf talks bezocht en twee workshops gevolgd. Intense dagen waren het zeker, maar ik genoot volop. In al het aanbod viel bij mij de Design Thinking track het meest op. Het zorgde ervoor dat ik volop in de denkstand werd gezet over mijn toekomst met betrekking tot wat ik wil met mijn werk. Inspirerend!

Er volgden twee dagen vol nieuwe inzichten en inspirerende mensen. Tijdens de conferentie heb ik wel twaalf talks bezocht en twee workshops gevolgd. Intense dagen waren het zeker, maar ik genoot volop!

Nieuwe inzichten, inspirerende mensen

En dat klopte: er volgden twee dagen vol nieuwe inzichten en inspirerende mensen. Tijdens de conferentie heb ik wel twaalf talks bezocht en twee workshops gevolgd. Intense dagen waren het zeker, maar ik genoot volop. In al het aanbod viel bij mij de Design Thinking track het meest op. Het zorgde ervoor dat ik volop in de denkstand werd gezet over mijn toekomst met betrekking tot wat ik wil met mijn werk. Inspirerend!

Naast deze interessante route heeft ook de immense hal met legio stands van diverse bedrijven mijn aandacht getrokken. Elk bedrijf had zijn eigen gimmick — alsof het een heuse competitie was. Zo bepaalde IBM Watson welke koffie ik op dat moment het beste kon drinken. Tip van de dag: een salted caramel cold brew. Het bleef niet alleen bij koffiekeuzes, zo heb ik ook virtueel mijn Nikes gepersonaliseerd.

Top 3 talks

Helaas wordt dit verslag geen totale beleving van de hele show, ik heb teveel gezien. Toch wil ik even mijn top drie delen. En blijf je nieuwsgierig: hier kan je alle talks terugkijken!

1. Politie — The Future of (C)old cases
Cold cases, zelfs op TV zijn er diverse programma’s over — het blijft mysterieus en een never ending story. De politie wil echter af van de (c)old cases: er komen nieuwe technologieën zodat de cold cases opgelost worden én er kennis uit de oude zaken gebruikt wordt voor het oplossen van nieuwe zaken. Tijdens deze spannende sessie legden twee agenten uit een Q-team — een start-up binnen de politie — uit welke stappen er zijn gemaakt en welke bergen ze nog moeten beklimmen.

Na het staaltje inzicht in de politiewereld gingen we in groepjes brainstormen, iets wat ik zelf het leukst vond. Je kent elkaar totaal niet en weet niets over iemands achtergrond — wat zeker een verrassingseffect heeft in het bedenken van oplossingen. Zo gaf ik wat suggesties op basis van het onderzoek voor mijn scriptie over het gebruik van NLP en crowdsourcing. Een ander groepslid, waarvan ik later hoorde dat zij data analist was, zag een meerwaarde in het maken van kansmodellen. De workshopsleiders namen ons enthousiasme over en wilden zelfs wat met de input doen. Nu zitten we in een Slackgroep om hun spannende bergbeklimming te volgen. Ik stond ervan te kijken dat de politie zo open is — heel uniek en bijzonder.

2. Susan Lindner — Strategic storytelling to engage talent
Identiteit is een groot begrip maar in het bedrijfsleven cruciaal. Susan vertelt dat het belangrijk is dat de identiteit van het bedrijf past bij het verhaal dat het wil uitdragen als het gaat om het werven van nieuw talent. Het kan dat een bedrijf heel graag een bepaald soort mensen wil aantrekken en daar helemaal op focust. Maar als het bedrijf niet past bij deze mensen, zullen ze op korte termijn weer vertrekken en hebben beide partijen er niets aan. Je moet dus aantrekken wat je bent en niet wat je wilt zijn.

Volgens Susan kun je niet een goed of foute identiteit kiezen. Wel moet de échte identiteit echt centraal staan wanneer je een duurzame investering wil maken in het nieuwe personeel. Ik heb nog geen bedrijf en ben werknemer, maar toch sprak de talk mij ook aan – wie weet kan ik dit ooit gebruiken bij sollicitaties. Wel denk ik dat het moeilijk te bepalen blijft of een bedrijf echt bij je past als het gaat om bedrijfscultuur. Storytelling kan je helpen, maar ook misleiden.

3. Chris Slowe – Do or Die: how Reddit designs for the internet’s most vocal users
Chris – CTO van Reddit – neemt ons mee in de wereld van design bij Reddit. Ik ben al een aantal jaar Reddit-gebruiker en het valt mij op dat er qua design bijna nooit iets anders is. Opmerkelijk, want als je kijkt naar andere social media websites is er een constante verandering – het wordt steeds hipper, strakker en aantrekkelijker. Reddit doet daar niet aan mee.

Chris vertelt dat in de back-end bijna geen aanpassingen zijn gedaan. Toch is Reddit begonnen om juist wel die kant aan te pakken en tijdens dit proces kwamen er een aantal dingen naar boven die voor veranderingen in de front-end gaan zorgen. Er is besloten om heel intensief contact te hebben met de doelgroep. Moderators werden gevraagd te reageren op tests en later konden users ook meedoen.

Ik vind het interessant hoe Reddit, vergelijkbaar met een forum, dit model toepast bij veranderingen. Daarnaast vind ik het een goede zet dat ze eerst meningen van gebruikers onder de loep nemen. Zij zijn degenen die het Reddit-model heel intensief gebruiken én ze kennen de community door en door.

Jessie schreef naast deze blog ook een blog over haar ervaringen met netwerken bij TNW, wat in het begin toch best wel spannend was. Deze blog lees je hier!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.