Keuze, kiezen, gekozen: hoe vind ik mijn passie?

Geschreven door Thomas van Marle

Wat is lekkerder: chocolade- of aardbeienijs? En als ik je nu 500 smaken zou geven, wat is dan de perfecte keuze? Daar waar de keuzevrijheid ons leven moet verbeteren, werkt het vaak juist beknellend. Dankzij de verbondenheid van het internet is de keuze groter dan ooit, maar zijn we ons ook meer bewust van wat we allemaal links laten liggen. Daarbij worden we van alle kanten bestookt met verhalen dat het allemaal wel goed komt, zolang je maar bezig bent met het “volgen van je passie”. Maar wat als je eigenlijk niet goed weet wat je wilt? Er is keuze genoeg, dus dan hebben we toch niks te klagen?

Later als ik groter ben…
Nu wist ik van jongs af aan al wat ik wilde worden: wetenschappelijk onderzoeker in de chemie! Ik was thuis altijd al druk bezig met een chemie pakket dat ik ooit kreeg en was ik gefascineerd door alles wat rookte, stonk of brandde. Een tiental jaar later had ik mijn mastergraad chemie in handen. Een stukje ouder en een beetje wijzer wist ik één ding nu zeker: dit ga ik niet nog tien tot twintig jaar doen. Hoe interessant ik het vakgebied ook vind, ik zag mezelf niet de rest van mijn leven achter de zuurkast staan om rokende, stinkende of giftige verbindingen te maken (daar heb ik nu een prima keuken voor).

Ook toen bekroop bij mij de vraag: wat wil ik dan eigenlijk? Wat is mijn passie? Er is keuze genoeg en de wereld ligt aan mijn voeten. Toch? Dat is althans wat ik overal op internet lees en vaak genoeg hoor van de generatie voor mij. Gelukkig was ik niet bang om wat nieuws te proberen, als chemicus durf je immers te experimenteren.

“Ook toen bekroop bij mij de vraag: wat wil ik dan eigenlijk? Wat is mijn passie?”

Buiten mijn comfortzone
Met frisse moed dook ik daarom een traineeship in om leiderschapsvaardigheden te leren, buiten mijn comfortzone te groeien en meer over mezelf te leren. Als leergierige jongere wil je natuurlijk een goede indruk maken en jezelf bewijzen!

Een paar weken later zat ik trillend van de stress bij de HR-afdeling. Voor zover mijn eerste les over mezelf: “buiten je comfort zone” is blijkbaar niet hetzelfde als “help, dit is verschrikkelijk”. Later heb ik nog een paar extra lessen geleerd, waaronder “dit wordt niks” en “soms lijkt iets interessant totdat je het moet doen”. Dat is dan weer het mooie van keuzeovervloed: als het niet bevalt, kiezen we gewoon wat anders!

Mijn passie vandaag
Ik werk nu anderhalf jaar vanuit Procam als automatisch tester bij InTraffic. Je denkt toch niet dat ik, als chemicus, ooit had verwacht dit werk uit te voeren? Toch ga ik bijna elke dag met plezier naar mijn werk, kan ik er met enthousiasme over vertellen en heb ik ook nog af en toe een klotedag. Ik kan niet beloven dat ik dit werk de rest van mijn leven leuk vind maar ik weet wel dat ik het leuk vind. Om een passie te kweken moet je het wel de kans geven om te groeien.

Ik ben ervan overtuigd dat je een passie prima kan maken. Je zal misschien niet alles even interessant vinden, maar begin met iets dat in ieder geval “goed genoeg” is. Het belangrijkste is dat we durven te kiezen. Dankzij het enorme aanbod tegenwoordig weten we misschien beter wat we verliezen, maar het heeft geen zin om te verhongeren terwijl je naar een banket staat te staren en peinst wat je gaat pakken.

Hoe vind jij je passie?
Het maken van een keuze is niet makkelijk. Wij helpen je daar graag mee! Wil jij samen met ons ontdekken waar jij jouw passie kan vinden binnen de IT? Kom bij ons langs voor een vrijblijvend assessment, wij helpen je graag!

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.