Een oud verhaal: de achttiende kameel

Gebaseerd op het verhaal van William Ury

De avond valt in de Negev woestijn. Het zuiden van Israël beleefde vandaag een dag waarbij je jezelf niet druk moest maken. Met 40-45 graden Celsius was het een normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. En nu, bij het ondergaan van de zon, vertelt de warme avondbries dat het vannacht niet veel gaat afkoelen. Alleen de afwezigheid van de zon maakt het draaglijker.

De duisternis valt snel. De enige verlichting in de omtrek is dat van een houtvuur en enkele walmende olielampen. Het licht verraadt de silhouetten van drie mannen rond het vuur en enkele bedoeïenententen in een oase van palmbomen. Dichterbij gekomen zie je dat ze drukke gebaren maken en door elkaar praten. Regelmatig verhogen ze boos hun stemmen. De waterpijp -een teken van vrede en vriendschap- ligt binnen handbereik, maar wordt niet gerookt.

Het zijn drie broers en het gesprek gaat over hun vaders kudde van 17 kamelen. Enkele dagen terug is hij overleden. In zijn testament liet hij zijn drie zonen ieder een deel van de kudde na. De oudste krijgt de helft. De tweede krijgt een derde. En de jongste krijgt een negende deel.

Ze komen er niet uit. Immers, 17 kamelen kun je niet door 2 delen. Niet door 3. En ook niet door 9. Een kameel slachten is geen optie. Om als mens te overleven in de Negev is hij voor een groot deel aangewezen op het schip der woestijn.

Uiteindelijk besluiten ze om raad te vragen bij de wijze oude vrouw die in een grot op kleine afstand van het bedoeïenenkamp leeft. Ze hoort het probleem aan en diep in gedachten verzonken kijkt ze in de vlammen van haar kampvuur. Uiteindelijk zegt ze: “Ik heb geen oplossing voor jullie. Maar ik kan jullie wel helpen. Hier heb je mijn kameel.”

Rond het kampvuur verdelen de broers opnieuw de kudde. Ze hebben nu 18 kamelen.

•  De oudste krijgt de helft, dus 18 : 2 = 9 kamelen
•  De tweede krijgt een derde, dus 18 : 3 = 6 kamelen
•  De jongste krijgt een negende, dus 18 : 9 = 2 kamelen

Samen hebben ze nu 9+6+2 = 17 kamelen! Ze hebben dus 1 kameel over (?) en die geven ze weer terug aan de wijze oude vrouw…

Moraal van het verhaal: 

Ga bij moeilijke en ogenschijnlijk onoplosbare problemen op zoek naar de achttiende kameel!

Bronnen:

Ted Talk William Ury, William Ury, oktober 2010

Blog: De 18e kameel, Andre Bor, januari 2011

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.