Eurostat— In Nederland relatief groot tekort jonge IT’ers.

De wereld van de ICT groeit. Dat zal voor niemand een verassing zijn. Zeker niet als je ziet in welke mate onze wereld de afgelopen twintig jaar is gedigitaliseerd. ICT is niet meer weg te denken uit onze wereld; één op de vijf ondernemingen binnen de Europese Unie heeft ICT specialisten in dienst. Dat staat in een rapport dat vandaag door Eurostat is gepubliceerd. Uit dat rapport blijkt ook dat de vraag naar ICT-specialisten de komende jaren alleen maar groter zal worden. Eén op de tien bedrijven geeft aan dat zij het afgelopen jaar actief op zoek zijn geweest naar ICT-specialisten. De hoeveelheid beschikbare vacatures is sinds 2012 met 45% gegroeid!

Er zitten veel mooie kanten aan deze groei. Veel van de moderne gemakken waar wij van profiteren zouden niet mogelijk zijn zonder de ICT. Toch brengt deze groei ook moeilijkheden met zich mee. Volgens het onderzoek van Eurostat geeft 57% van de Nederlandse ondernemingen die het afgelopen jaar op zoek zijn geweest naar ICT-specialisten aan dat ze moeite hebben met het opvullen van hun vacatures. Er zijn veel meer werkplekken beschikbaar dan dat er geschikt personeel is.

Uit het rapport van Eurostat blijkt ook dat de Nederlandse markt te maken heeft met een relatief hoge leeftijd binnen deze sector. Er waren in 2016 proportioneel meer 35-plussers actief in de ICT dan in de totale beroepsbevolking, in tegenstelling tot de meeste andere landen in de EU. De Nederlandse markt is dus ook toe aan verjonging.

Het tekort aan geschikte, jonge ICT-ers komt voor een deel ook omdat er een kwalitatieve mismatch is tussen vraag en aanbod. Veel van deze vacatures vereisen specialistische, technische kennis en vaardigheden. De hoeveelheid werkzoekenden die over deze kennis en vaardigheden beschikt is beperkt.

Er is met name een groot tekort aan Java en .Net developers, maar ook andere specialismes ontbreken op de arbeidsmarkt. Om op dit tekort in te springen zijn wij het afgelopen jaar druk bezig geweest met het opzetten van de Procam Academies. Wij hebben inmiddels drie Academies in het leven geroepen: de Developer Academy (Java & .NET), de Data Science Academy, en de Low-Coding Academy. Met deze initiatieven helpen wij jong talent met het maken van een fantastische start op de arbeidsmarkt. En wij helpen onze relaties met het in huis halen van deze specialistische kennis die voor hen zo moeilijk te vinden is. Zo vormen wij een brug tussen IT-ers en de bedrijven die naar hen op zoek zijn. Win-win dus.

Get in touch!
BIJ PROCAM...
  • Kies jij zelf je IT baan bij één van onze opdrachtgevers.
  • Volg jij trainingen die het beste in jou naar boven halen.
  • Krijg jij persoonlijke begeleiding van jouw eigen coach.
  • Ontwikkel jij jezelf als veelzijdige professional.
  • Volg jij je trainingen met een vaste groep trainees.
  • Word jij onderdeel van de bruisende Procam community.